Lad lyset hjælpe dig

En af de vigtigste faktorer for en velfungerende døgnrytme er lys. For at regulere kroppens indre ur, udsender kroppen forskellige hormoner, herunder Melatonin og Serotonin.

Melatonin er et stof, som dannes i hjernen og i nethinden i øjet. Med alderen aftager produktionen gradvist, og særligt ældre mennesker kan opleve gener ved den faldende mængde Melatonin, der ofte medfører søvnproblemer og døgnrytmeforstyrrelser.

Lysets effekt på den menneskelige krop og psyke  

Kroppens produktion af melatonin hæmmes kraftigt af lys, så når vi i løbet af dagen opholder os udenfor i dagslys, så falder produktionen af det søvndyssende hormon. Men hvis vi ikke får tilstrækkeligt med lys, så kan kroppen ikke regulere hvornår det er tid til at være vågen og effektiv, og vi kan føle at vi går rundt med en konstant træthed. Mange ældre mennesker opholder sig meget indendørs pga. manglende mobilitet, og de går derfor glip af den vigtige dagslyspåvirkning.

Hormonet Serotonin er det hormon der giver os en fornemmelse af at vi har energi, vi er veltilpasse, og det kaldes også for lykkehormonet.

Man ved, at lysmængden spiller ind på mængden af signalstoffet serotonin i hjernen. Lyset får en særlig type celler inde i øjet til at give besked til hjernen om at den skal producere mere serotonin. Derfor har vi lavere niveauer af serotonin om vinteren, fordi dagslyset på vores breddegrader er mangelfuldt. Nogle oplever deciderede vinterdepressioner, som en direkte effekt af manglen på serotonin. Nogle af de præparater som bruges mod depressioner virker bla. ved at øge serotoninniveauet i hjernen.

Blåt lys

Forskningen viser, at især blåt lys med en kort bølgelængde har stor effekt på produktionen af de gavnlige hormoner der regulerer vores døgnrytme. Når solen står højt på himlen midt på dagen, er niveauet af naturligt blåt lys højest. Men blåt lys har ikke kun gode egenskaber. Blåt lys kan nemlig gøre det svært at falde i søvn om aftenen, fordi det får hjernen til at tro at det er dag, og det frarådes derfor at man udsættes for blåt lys fra mobiltelefoner, tv og computere lige inden sengetid.

Kilder:

Lægemiddelstyrelsen
Van Someren, EJ (2000) Circadian rhythms and sleep in human aging
Maastricht University Medical Center The Journal of Sleep Research (2016)
Quantified benefits of human centric lighting – AT Kearney and Zvei – sammenfatning af tidligere resultater og kvantificering af besparelsespotentialet (2015)
Tailored lighting intervention improves measures of sleep, depression, and agitation in persons with Alzheimer’s disease and related dementia living in long-term care facilities. Figueiro et al. (2014)
Kilde: http://www.ledsmagazine.com/articles/print/volume-12/issue-7/features/human-centric-lighting/research-assesses-the-value-of-human-centric-lighting.html
https://www.osram.com/ls/projects/cbre/index.jsp
Yautler et al. (2013)

Få mere viden om LED

Døgnrytmelys kan give ældre en bedre livskvalitet

Ved at installere døgnrytmelys på plejehjem og i ældreboliger, sikrer man at de ældre får den rette mængde lys på de rette tidspunkter af døgnet.

Mange ældre opholder sig meget indendørs, og får derfor ikke den nødvendige mængde naturligt dagslys. Det kan have negative effekter på både livskvalitet, søvnrytme og helbred.

Med døgnrytmelys kan vi simulere solens naturlige styrke så præcist, at vi kan genskabe de samme sundhedsfremmende egenskaber indendørs.

Læs mere her

Elever på Vamdrup skole mærker positive effekter af døgnrytmelys

Både lærere og elever oplever positive effekter efter at vi har installeret døgnrytmelys på skolen. Lyset har bla. indflydelse på indlæringsevnen og så er det med til at mindske støj og hovedpine.

Læs hele casen

Vidste du, at vi ombygger armaturer til LED?

Med vores patenterede løsning behøver du ikke at smide dine gamle lamper ud når du står overfor en energioptimering. Vi ombygger de lamper du allerede har hængende til den nyeste LED teknologi, med mulighed for styring så lyset altid passer til dit behov. Med fuld garanti og CE-mærkede produkter. Det er både godt for miljøet, og for din økonomi.

Kontakt os