Belysning til sportshaller

Farvetemperaturen er et vigtigt parameter i valget af den rigtige belysning også for sportshaller og gymnastiksale, da det har stor indvirkning på, hvordan personer i en sportshal eller gymnastiksal føler sig. Derudover er der også forskel på energieffektiviteten af koldt og varmt lys.

Koldt lys gør os mere friske
Forskere har igennem mange år undersøgt effekten af kunstigt lys, og fundet ud af, at vi rent faktisk er mere effektive og mindre trætte ved nogle farvetemperaturer end andre. Det skyldes, at vores krop producerer stoffet melatonin, som styrer vores dag- og natrytmer. For at producere en tilstrækkelig mængde melatonin, skal man have lys om dagen og mørke om natten, men produktionen af melatonin hænger også tæt sammen med lysets farvetemperatur.

En række forskere har blandt andet undersøgt effekten af farvetemperaturer i forhold til vores velvære på arbejdspladsen. Studierne har vist at højere farvetemperaturer reducerer kontoransattes opfattelse af træthed, da det koldere lys reducerer produktionen af melatonin mere end varmt lys (Cheung et al., 2013[1]). Dette hænger sammen med at vores kroppe igennem tusinde af år har vænnet sig til sollys, som har en farvetemperatur på ca. 6000 Kelvin.

Effekten gør sig også gældende i forhold til sportshaller, hvor det kolde lys kan få idrætsudøverne til at føle sig mindre trætte.

De fleste sportsforbund anbefaler en farvetemperatur på minimum 4000 Kelvin
Farvetemperaturen har også indvirkning på det visuelle udtryk, hvilket især har betydning for sportsgrene med tilskuere, og endnu større betydning i tilfælde af TV-transmissioner.

Idrætsforbund som f.eks. FIFA og FIH kræver minimum 4000 Kelvin til fodboldsstadions- og ishockey arenaer (FIFA, 2007 [2]) og (FIH, 2011[3]), mens NFL kræver en minimum farvetemperatur på 5600 Kelvin (Lewis & Brill, 2013[4]).

Koldt lys er mere effektivt end varmt lys
Et andet parameter der også taler for at man vælger en koldere farvetemperatur er, at jo varmere farvetemperaturen er jo lavere vil lysudbyttet være. Det skyldes at en del af lyset (i det kolde blålige spektrum) ganske enkelt filtreres fra. En 5600 Kelvin LED lyskilde er således mere lyseffektiv end en 3000 Kelvin lyskilde, da Lumen/W er højere end for en tilsvarende varm hvid lyskilde. Procentvis er der dog oftest kun tale om 5% lavere effektivtet for 3000 Kelvin i stedet for 4000 Kelvin.

Hvad skal man så vælge?
Baseret på ovenstående anbefaler Fischer Lighting som standard 4000 Kelvin til sportsarenaer, haller og gymnastiksale, hvilket er i overensstemmelse med de fleste sportsforbunds anbefalinger.

Kilder

  1. Cheung, In, Reid, KJ., Wang, C., Impact of Workplace Daylight Exposure on Sleep, Physical Activity, and Quality of Life, Journal of Sleep and sleep disorder research, 2013
  2. Fédération Internationale de Football Association, Zurich, Switzerland, Football Stadiums: Technical Recommendations and Requirements, 4thEdition, 2007
  3. International Hockey Federation, Lausanne, Switzerland, Guide to the Artificial Lighting of Hockey Pitches, 6th Edition, 2011
  4. Lewis, D. & Brill, S., Broadcast Lighting: NFL Stadium Lighting, The Design Lighting Group Inc., 2013

Læs mere om farvetemperatur

Vidste du, at vi ombygger armaturer til LED?

Med vores patenterede løsning behøver du ikke at smide dine gamle lamper ud når du står overfor en energioptimering. Vi ombygger de lamper du allerede har hængende til den nyeste LED teknologi, med mulighed for styring så lyset altid passer til dit behov. Med fuld garanti og CE-mærkede produkter. Det er både godt for miljøet, og for din økonomi.

Kontakt os