Et sundere lys tjener sig selv hjem

Fordelene som følge af bedre komfort, velvære og arbejdsmiljø overstiger i mange tilfælde de økonomiske besparelser, der kan findes som følge af et lavere energiforbrug. Derfor er det vigtigt ikke kun at tænke på energibesparelserne. 

Fischer Lighting arbejder med den nyeste viden og forskning inden for området og kan derfor tilbyde løsninger med integreret døgnrytmelys, samt de nyeste intelligente styringer. 

Du kan læse mere om hvordan lyset påvirker os mennesker her, eller tag kontakt os og få en rådgiver til at hjælpe dig med hvordan i kan få bedre lys, indeklima og velvære. 

Kontakt os

Hvordan påvirker lys dit helbred?

Det moderne menneske opholder sig 90 % af tiden indendørs, og det giver udfordringer for vores sundhedstilstand. Lyset spiller nemlig en lige så stor rolle som mad og søvn.

For at regulere kroppens indre ur udsender kroppen forskellige hormoner, herunder melatonin og serotonin. Melatonin er det hormon som påvirker vores døgnrytme. Det er et stof, som dannes i hjernen og i nethinden i øjet, og hormonproduktionen afhænger af den mængde-og kvalitet af lys vi udsættes for. Serotonin er det hormon der giver os en fornemmelse af at vi har energi, vi er veltilpasse, og det kaldes også for lykkehormonet. 

Hvis vi opholdt os udenfor, og lod solen styre døgnet, kunne vi være sikre på et fornuftigt niveau af de forskellige hormoner. Men da det ikke er tilfældet er det vigtigt, at vi sørger for at den belysning vi opholder os i, er så gavnligt for os som muligt.

Kilde: WHO Europe 2013 rapport, US Environmental Protection Agency

Læs mere

Fakta om lysets effekt

  • Dagslys kan øge børns indlæringsevne med op til 15 %
  • Lys påvirker vores stofskifte og søvnforstyrrelser kan være symptom på mangel på lys
  • Døgnrytmelys har vist at kunne nedbringe medicinforbrug og sygefravær på plejehjem
  • Forskere anbefaler at tænke på lys, sollys såvel som kunstlys, som en faktor på samme linje som kost, søvn og motion
  • I dag ved man at blåt lys er med til at gøre os vågne og opmærksomme. Midt på dagens er sollyset mest blåt.
  • Sammenhæng mellem mængden af dagslys på hospitals sengestuer og indlæggelsestiden blandt patienterne viser, at de der får mest dagslys er indlagt i kortest tid

Kilder: Velux-Fonden, Indeklimaportalen, Kjeld Johnsen, forsker i lys, fra Aalborg Universitet, Overlæge på Psykiatrisk Center København Klaus Martiny har Carlo Volf.

Lær mere om lys

Få mere viden om lys og velvære

Effekten af døgnrytmelys på plejehjem

Der er forskel på vores behov for lys gennem livet, og det har vist sig, at især ældre har stor glæde af kunstigt reguleret døgnrytmelys.

Læs mere

Effekten af døgnrytmelys i skoleklasser

Døgnrytmelys har vist sig at have en stor effekt på indlæringsevnen hos børn i skolen, pga. øget koncentration og mindre hovedpine. Læs her hvordan Vamdrup skole oplevede forskellen.

Læs mere

Kontakt mig

Vil du have et overblik over dine muligheder for at få intelligent og bæredygtig belysning i din bygning? Kontakt en af vores energirådgivere for et gratis tilbud.

Kontakt os