FAQ

1HVAD ER DET UNIKKE VED AT VÆLGE VORES LED RETROKIT ™ METODE?

Med Fischer Lightings LED RETROKIT ™ metode kan vi udstyre gamle armaturer med avanceret LED teknologi. Det er ikke blot en god idé. Det er også en helt ny måde at tænke miljø og økonomi på. Det er hurtigt og nemt at ombygge, installere og opsætte armaturet igen, og der kræves ingen maler, tømrer mv. Den nye LED lyskilde er endvidere udskiftelig. Man sparer derved udgiften til et helt nyt LED armatur, hvis lyskilden går, eller hvis man vil udskifte til ny og bedre LED teknologi.  Ved genbrug af det eksisterende armatur har man også mulighed for at bibeholde lampernes arkitektur og bygningens visuelle udtryk.

2HVILKE GRØNNE FORDELE ER DER VED VORES LØSNINGER?

Fischer Lighting gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Vi genbruger dele af det eksisterende armatur, hvilket begrænser mængden af affald. De patenterede LED indsatser produceres i Danmark, og skal derfor ikke transporteres så langt. Ved ombygning af downlight armaturer estimeres det endvidere, at CO₂ forbruget i alt reduceres med 547 kg CO₂ per 1000 stk. armaturer til kun 18 kg CO₂. Sidst men ikke mindst ved at anvende udskiftlige lyskilder, er det kun lyskilden der skal skiftes, når denne er udbrændt, og man undgår at skulle købe helt nyt.

3HVORDAN VED JEG, AT JEG SPARER DET I SIGER?

Det er meget nemt at måle et armaturs energiforbrug. Derfor er vi meget sikre på besparelsen. Det som spiller mest ind på besparelsens størrelse er driftstiden. Altså hvor lang tid at lyset står tændt. Dette er ofte svært at gætte sig til, da det ofte står tændt i meget længere tid end man lige tror. For at kunne garantere besparelsen har vi indkøbt specialudstyr, som gør os i stand til at måle driftstiden samt energiforbruget både før og efter ombygning.

4HVORDAN DOKUMENTERER I BESPARELSEN?

Vi udarbejder en energirapport, som viser tilbagebetalingstid og afkast ved investering i projektet. Derudover kan vi måle forbruget før og efter ombygning, hvilket også er en forudsætning for at få energitilskudet udbetalt.

5I SKRIVER DER ER EN TILBAGEBETALINGSTID PÅ 1-5 ÅR, HVAD AFGØR HVOR STOR BESPARELSEN BLIVER?

Der er tre primære faktorer der afgør tilbagebetalingstiden:

  1. Driftstiden
  2. Armaturtype
  3. KWh pris
6HVORDAN KAN I VÆRE SIKRE PÅ MAN KAN SPARE 50-80% PÅ ENERGIFORBRUGET VED DEN SAMME BELYSNING?

De LED lyskilder vi anvender ligger typisk på på en effektivitet på 100-140 lumen per Watt, og har derfor en bedre effektivitet end f.eks. kompaktrør. Derudover giver LED en bedre udnyttelse af lyset, da disse er retningsbestemte og dermed giver mere lys på bestemmelsesstedet. Som følge heraf kan man reducere forbruget med 50-80%.

7HVOR MEGET GARANTI TILBYDER I PÅ JERES LØSNINGER?

Ved ombygning af det gamle armatur indbygger vi vores patenterede og CE-mærkede LED indsatse, og disse yder vi 3-5 års garanti på. Da vi fjerner alt gammel elektronik i armaturet behøver man ikke bekymre sig om garantien på det eksisterende armatur.

8HVILKE LED LYSKILDER ANVENDER I?

I vores downlight løsninger anvender vi GU 10 LED lyskilder (levetid 50.000 timer) til erstatning for kompaktrør op til 26 W (levetid 10.000-12.000 timer). Over 26 W anvender vi Fortimo lyskilder fra Philips.

9LAVER I OGSÅ ANDRE LED RETROKIT ™ LØSNINGER END DOWNLIGHTS?

Fischer Lighting har en standardiseret LED RETROKIT ™ løsning klar til armaturtypen downlights, men vi kan løse stort set alle ombygninger af armaturer til LED. Vi har f.eks. stor erfaring med ombygning af armaturer til sportshaller, elevatorbelysning samt lysrørsarmaturer generelt.

10HVOR LANG TID TAGER DET AT BYGGE ET ARMATUR OM?

Det kommer meget an på hvilket armatur der skal bygges om, men typisk vil det tage mellem 15-30 minutter pr. armatur.

11ER DET LOVLIGT AT GØRE DET I GØR, ELLER KRÆVER DET SÆRLIG CE MÆRKNING?

Fischer Lightings løsninger er CE mærkede og godkendt af sikkerhedsstyrelsen.

12HVEM STÅR FOR INSTALLATIONEN?

Alle kan i princippet installere armaturerne, men det kræver speciel uddannelse at udføre opgaven. Fischer Lighting har gode aftaler med samarbejdspartnere.

13HVEM FORHANDLER ARMATURERNE?

Fischer Lighting har eneret på at sælge de særlige downlight løsninger, da vi har patent på LED indsatsen.

14HVORDAN MED FINANSIERING AF PROJEKTET?

Vi har lavet en aftale med Green Investors, som kan stå for finansieringsdelen. Green Investors kan tilbyde en finansieringsordning, hvor kunden ikke betaler for projektet her og nu, men til gengæld betaler med afdrag over de kommende år. Dermed betales projektet i takt med at besparelsen bliver realiseret ved et lavere energiforbrug. Projektet bliver dermed finansieringsneutralt.

15HVORFOR OMBYGGE EKSISTERENDE ARMATURER I STEDET FOR AT KØBE NYE?

Fischer Lighting gør op med brug-og-smid-væk-kulturen ved at genbruge dele af det eksisterende armatur og ombygge det med vores patenterede LED indsatse. Dermed sænkes tilbagebetalingstiden til 1-5 år, og der opnås store miljømæsssige gevinster. Løsningen er samtidig fremtidssikret. Udviklingen af LED går utroligt hurtigt. Inden for det seneste halve år er effektiviteten målt i lumen per watt steget med ca. 40% for flere af Fischer Lightings løsninger. Men udviklingen er på ingen måde aftagende. Derfor er det en god idé at vælge LED løsninger med udskiftelige LED lyskilder, da man ellers risikere at have investeret i en forældet teknologi efter få år.

16HVAD KOSTER JERES DOWNLIGHT LØSNING?

Prisen er afhængig af hvor meget lys man har brug for og dermed hvilke LED lyskilder, der skal i. Inklusiv ombygning, installation og alle omkostninger til opsætning er standardprisen typisk 350-650 kr. per styk. Det er vigtigt at pointere at det er inklusiv installation. Det er også vigtigt at pointere, at man får et energitilskud på 40 øre per sparet kWh ved at placere ordren hos Fischer Lighting.

17HVOR MEGET GENBRUGER I?

Vi genbruger armaturet, men fjerner alt gammelt elektronik, fatninger og lyskilder. Gamle elektronikdele og kviksølvholdige lyskilder bortskaffes forsvarligt.

18ER PRODUKTERNE FREMTIDSSIKRET?

Udviklingen af LED går utroligt hurtigt. På et halvt år er effektiviteten målt i lumen per Watt steget med 40 % for flere af vores løsninger, således at vi nu kan tilbyde løsninger med helt op til 140 lumen per Watt. Hvis man ikke vil risikere at investere i forældet LED teknologi efter kun få år, er det en fordel at vælge LED løsninger med udskiftelige LED lyskilder. Fischer Ligtings produkter er alle med udskiftelige LED lyskilder.

19HVOR BLIVER PRODUKTERNE PRODUCERET?

Alle dele til Fischer Lightings downlight løsninger produceres i Danmark, med undtagelse af lyskilderne der importeres fra udlandet.