LYS OG STYRING

Lysstyring giver større energibesparelser

Lysstyringer kan give energibesparelser på helt op til 70% på elregningen i forhold til en installation uden styring. I tillæg til energibesparelsen kan en intelligent lysstyring også give større fleksibilitet samt bedre komfort for brugerne i en bygning. Derfor er det en god investering at tænke lysstyring med ind i sin løsning.

 

Hos Fischer Lighting er vi eksperter i lysstyring og har stærke kompetencer inden for standarden DALI samt de mest benyttede fabrikater som KNX, Philips Dynalite, Servodan mv. Alle vores løsninger er gennemtænkt til intelligent lysstyring, og er som standard udstyret med DALI drivere.

Sådan skaber du besparelser med lysstyring:

Bevægelsesmelder

Den simpleste form for styring sker med en bevægelsesmelder, som registrerer bevægelser i lokalet og som slukker lyset, når der ikke har været registreret nogen bevægelse i et bestemt tidsinterval, og som også kan tænde lyset, når der registreres en bevægelse. Formålet med bevægelsesmelderen er oftest at fjerne spildet som følge af vores dårlige adfærd. Vi glemmer ofte at slukke lyset, og derfor er det en god idé, at have en automatisk løsning til at gøre dette for os. En bevægelsesmelder kan give besparelser på op til 35%. Bevægelsesmeldere kan også i stedet baseres på akustik, hvilket oftest er en god løsning til trappeopgange og andre steder, hvor man vil skulle have mange bevægelsesmeldere for at kunne dække hele området. Du kan læse mere om hvordan man estimerer besparelserne ved en bevægelsesmelder her.

Bevægelsesmelder og dæmp

I stedet for at slukke helt, så kan man også bruge en bevægelsesmelder til at dæmpe lyset til et lavere niveau og selv skrue højere op, når der er personer til stede i lokalet. På den måde undgår man total mørke, hvilket kan have en  stor psykologisk effekt på brugerne i en bygning.

Dagslysstyring

En intelligent lysstyring giver også mulighed for at lyset regulerer sig selv i forhold til niveauet af dagslys. På dage med meget sollys vil der være et markant mindre behov for kunstigt lys. Derfor kan den intelligente installation selv regulere lyset efter hvor meget lys, der er brug for i det enkelte rum. Hvis solen skinner meget, så vil det kunstige lys automatisk dæmpe, og kommer der en sky for, så skruer det automatisk op for niveauet. På denne måde kan man ofte spare helt op til 70%.

Øvrige

Der findes utallige andre muligheder med lysstyring, som i høj grad kan tilpasses den enkelte kundes behov. Vi bruger som udgangspunkt altid DALI som vores standard driver. Styringen kan f.eks. kobles til andre systemer, som alarmsystemet, således at alt lyset altid slukker, når alarmen aktiveres. Lysstyring giver også mulighed for dynamisk lysstyring eller integration med AV udstyr, som projektor, mikrofoner, solafskærmning osv